واژه “رهبری” تصورات مختلفی را به ذهن می آورد. به عنوان مثال :
یک رهبر سیاسی با برانگیختن اشخاص به دنبال ارمان های شخصی است.
یک جستجو گر، به دنبال باز کردن مسیر در جنگل برای هم گروهی های خود است.
یک مدیر اجرایی، به دنبال یک استراتژی برای برنده شدن در بازار رقابت است.
رهبران به خود و افراد دیگر کمک می کنند تا اعمال درست را انجام دهند. آن ها به دنبال ترسیم مسیر و ترسیم آينده الهام بخش و ایجاد چیزهای بدیع هستند. رهبری به مفهوم ترسیم یک نقشه برای پیروزی تیم یا یک سازمان به صورت پویا، هیجان انگیز و الهام بخش هستند.
زمانی که ارتقای شغلی پیدا می کنید یا تغيير بزرگی در وضعیت شغلی تان به وجود می آید ، باید یاد بگیرید که چطور عملکردتان را گسترش داده و با تقاضای فعلی مطابقت دهید. مدیران ارشد با چالش هایی مانند ایجاد بینش و پیدا کردن راهی برای پیشرفت در آينده رو به رو هستند.
در همین حال، این رهبران فشارهای حقیقی و چالش برانگیزی را تجربه می کنند. سازمان ها با شکست رهبرانشان دچار بحران سنگینی می شوند. البته این رهبران با اموزش مهارت های رهبری برای مدیران و تمرین مناسب میتوانند جلوی مشکلات رایج را گرفته و نیازهای متفاوت سازمانشان را برآورده کنند.
در عصر حاضر ديگر مدیریت تنها کافی نیست، بلکه تسلط بر قلب و دل اشخاص یا همان مهارت رهبری، آن چیزی است که ما را به موفقیت های بزرگ می رساند. چنانچه شما صاحب یک کسب و کار هستید یا این که تنها میخواهید در خانواده خود رهبری کنید، باید اصولی را بیاموزید و نکته هایی را رعایت کنید.
شما باید در کار خویش به اشخاص حس امنیت بدهید
رهبران بزرگ مدام از اعضای تیم خویش مراقبت می کنند حتی اگر این کار با فدا کردن منافع آنها همراه باشد. آنها می خواهند اعضا تیمشان در محل کار آنها حس امنیت کنند. به همین خاطر این احساس را به اعضای تیم خویش القا می کنند که چنانچه در کارشان شکست بخورند هیچ اتفاق نخواهد افتاد و کارشان را از دست نخواهند داد. تیم آنها می داند که شکست ها میتواند سبب رشد آنها شود و این به سطح بالایی از اعتماد و همکاري در بین آنها می انجامد.
زمانی که یک مدیر خود را بخاطر تیمش به خطر می اندازد تا تیم خود را حفظ کند و آنها را رشد دهد آنها حاضرند برای وی هر کاری بکنند چراکه می دانند مدیرشان هم برای آنها دقیقا همین کار را می کند.
خودآگاهی
خودآگاهی یکی از مهارت های رهبری برای مدیران است که مهارتی حیاتی برای رهبران ارشد در هر سازمانی شمرده می شود. خودآگاهی فراتر از فهمیدن نقاط ضعف و قوت، ترجیحات، الگوها و اثرات رفتار بر سایرین است. در این مرحله باید به این فهم برسید که رفتار رهبری شما چه تاثیری روی نتایج سازمان می گذارد. متأسفانه هر چه از نردبان مدیریت بالاتر می روید، بازخوردهای کمتری می گیرید. بعلاوه امکان دارد بیش از حد از قدرتتان که البته در مرحله های قبلی موردنیاز بوده استفاده کنید.
مدام قبل از تصمیم گیری به خوبی تفکر کنید و منافع و عیبهای کار را به خوبی بسنجید. هرچه در این کار زمان صرف کنید در آينده تصمیمات سریع تری خواهید گرفت. این تمرین به شما کمک می کند شخصیت خود را قدرتمند تر و آگاه کنید و برای مسوولیت های آینده آماده باشید.
صداقت
هنگامی که به مهارت های رهبری مؤثر فکر می کنیم، نخستین چیزی که به ذهن ما میرسد ، صداقت است. در بررسی که از 195 رهبر در 15 سازمان صورت گرفت، 67 درصد شرکت کنندگان" معیارهای اخلاقی و اخلاقی بالا" را بعنوان مهمترین خصوصیت رهبری ارزیابی کردند.دور زدن سایرین و عدم صداقت شاید منجر به پیروزی های موقتی شود ولی موفقیت های پایدار را رقم نمی زند و بطورحتم پاداشی هم در پی نخواهد داشت.
صداقت یعنی یکپارچه کردن ارزش های شما با کلام شما و کلام شما با اعمال شما. هنگامی که رهبری با صداقت همراه باشد، احساس اعتماد در بین اعضای تیم و اشخاص ذینفع شکل می گیرد و این یعنی رغبت بیشتر آنها به همکاري با شما.
هوش هیجانی
جیا گانش:هوش هیجانی یکی از مهارت های رهبری جدید است که خواهان زيادي هم دارد. هوش هیجانی عبارت است از توانایی سازگاری با هیجانات خویش و دیگران. همه ی کسب وکارها درگیر نوعی ارتباط و مدیریت ارتباط هستند. هوش هیجانی توانایی تنظیم هیجانات خود و درک افراد دیگر را به ما می دهد، سرانجام بهترین وجه یکدیگر را می یابیم و بهترین نتیجه ی ممکن هم برای سازمان بدست می آید.
انعطاف پذیر باشد
اروین نیوگنت:طی دهه ی گذشته، سرعت تغيير و رشد پیچیدگیِ محیط کسب وکار بطور چشمگیری افزایش پیدا نموده است. رهبران اغلب خودشان را در برخورد به این چالش ها، خسته و درهم شکسته می یابند؛ پس افزایش انعطاف پذیری برای آن ها مهارتی ضروری شمرده می شود. رهبران قابل انعطاف میتوانند استرس های فردی و سازمانی را بطور مؤثری مدیریت کنند و ارامش و اعتماد به نفس را به مجموعه ی تحت رهبری خویش بازگردانند.
رابطه مؤثر داشته باشید
برای آن که بتوانید خوب رهبری کنید، باید بینش داشته باشید- ولی این را هم باید بدانید که چطور با افراد دیگر رابطه مؤثر برقرار کنید.
زمانی که میخواهید شرکتی را راه اندازی کنید، بهتر است افرادی الهام بخش شما باشند که از چشمانداز و آینده نگری خوبی برخوردارند، ولی این مهارت کاملا جدای از مهارت یافتن راهکارهای خلاقانه برای بیان هدف ها و بلندپروازی های آينده و دلیل برای تغيير و تحول است. منظور از رابطه خوب تنها توانایی در نوشتن ایمیل یا خوب ارائه دادن مطالب نیست.
ارتباط در واقع توانایی الهام بخشیدن، انگيزه دادن و به چالش کشیدن اشخاص با دیدگاهی بزرگ تر است، حتی در قسمت های مربوط به کارهای روزانه- پیدا کردن راه هایی برای کمک به اعضای گروه برای آن که دیدگاه و چشمانداز شما را درک کنند و بفهمند که قرار است به کجا بروید و نقش آنها در رسیدن به این مقصود چیست.
تاثیرگذاری
فرآیند تأثير گذاری روی افراد دیگر برای رهبران ابعاد جدیدی ایجاد می کند. شما احتیاج به مهارت اثربخشی روی مرزهای عمودی، افقی، جمعیت شناختی و جغرافیایی سهامداران دارید. برای این که در این مرحله کارآمد باشید باید نماینده موثری باشید. نباید حتما به صورت مستقل کارها را پیش ببرید، در عوض میتوانید تا از طريق افراد دیگر به نتیجه مناسب برسید. باید توانایی متقاعد کردن ، پیشرفت، توضیح دادن و حفظ خونسردی با وجود قدرت مدیریتی را داشته باشید. اثربخشی شامل شبکه گسترده ای از همکاران و ارتباطات هم می شود.
شنونده های خوبی باشید
تا شنونده و گوینده ی حرفه ای نباشید هیچگاه به عنوان یک رهبر موفق شناخته و معرفی نخواهید شد. توجه در جزئیات و صبر در شنیدار از مهارت هایی است که رهبر در آنها متخصص است. او اجازه می دهد شخص مقابل صحبت های خویش را کامل کند و بدون پیش داوری مسایل را تحلیل می نماید.
قاطعیّت داشته باشید
قاطعیّت به مفهوم قضاوت درست و اتخاذ تصمیم درست، دقیق و سریع است. ولی قاطعیّت را با عدم انعطاف اشتباه نگیرید. بعنوان رهبر یک کسب و کار زمانی که تصمیمی را درست تشخیص دادید، اقدام کنید. از خطا نترسید.
هیچ کس بدون خطا نیست. نکته مهمتر اینکه در ۹۹ درصد موارد تصمیم نگرفتن پیامدهای بسیار بدتری نسبت به تصمیم خطا دارد. قاطعیّت نقش مهمی در قبول رهبری شما از طرف نیروی کار دارد.
پرورش اشخاص مسئوليت پذير
اشخاص باید مسوولیت کارهای خودرا قبول کنند و شانه خالی کردن از زیر بار مسوولیت، کار درستی نخواهد بود. رهبران با پرورش اشخاص فرهیخته به آنها خواهند آموخت در هر موقع باید مسوولیت کارهای خویش را بر عهده بگیرند. بدون نگرانی بجای مقصر جلوه دادن افراد دیگر به حل مسئله و یا رفع بحران پیش آمده بپردازند.
امور را عملی کنید
به سمت عملی کردن امور حرکت کنید. در این مرحله سازمان ها افعال توسعه رهبری را واقعیت می بخشند و آنرا در نظام سازمانی بزرگ تری تعبیه میکنند. بطور خاص، آن ها این برنامه را در تمامی گروه ها، اصول آموزشی بزرگسالان( رشته، انجمن و مربيگری)، جایگیری سیستمی( ارتباط، مدل سازی نقش و تقویت سازوکارها، از جمله قرار دادن مدل رهبری در تمام فرایندهای مدیریت استعداد)، و ایجاد حاکمیت و اندازهگیری در سطح های گوناگون برنامه نهادینه میکنند.
گردآوری: بخش روانشناسی بیتوته